איום על פגיעה באדם אחר זה מעשה פלילי אשר המורשע בו יכול לקבל עונש מאסר של עד שלוש שנים. עבירת איומים חולשת על כל תחומי החיים. האיום לפגוע יכול להיות פגיעה גופנית ופיזית באחר, פגיעה בנכסים, בפרנסה, בשם הטוב ועוד.
עבירת איומים דורשת כוונה להפחיד או להקניט אדם אחר אך השגת המטרה של המאיים אינה תנאי לגיבוש העבירה. המשמעות היא שמדובר בעבירה התנהגותית ולא עבירת תוצאה. תוצאת האיום איננה רלוונטית לעניין עבירת האיומים. אדם שאיים והיה מודע לכך, עשה מעשה פלילי של איומים ללא כל קשר לתוצאת האיום שלו.
עבירת איומים יכולה להתרחש בכל מקום: בבית הספר, ברחוב, במקום העבודה. חלק נכבד מעבירות האיומים קורות בתוך המשפחה כאשר האלימות מופנית כלפי בת הזוג. עבירה זו של איומים כלפי בת זוג ממשיכה לעיתים לכיוון חמור אף יותר ומסתיימת בעבירה חמורה של תקיפה של בת זוג.
עבירת איומים
עבירת האיום מתרחשת כאשר אדם מאיים על אדם אחר בכל דרך שהיא בפגיעה בו, תהיה זו פגיעה בגופו, ברכושו, בשמו הטוב או בכל תחום חיים אחר. כל מה שנדרש על מנת שיתגבש מעשה פלילי הוא כוונת המאיים לאיים. התביעה לא צריכה להוכיח כי הייתה תוצאה לאיום אלא רק ורק את כוונתו של המאיים.
העובדה כי לא נדרשת תוצאה לאיום מבהירה את חומרתה של עבירת איום בעיני המחוקק אשר עניינו רק בכוונת המאיים לאיים ולא בתוצאות האיום.
חשוב להבהיר כי עבירת איומים יכולה להתבצע בכל דרך כולל באמצעות אדם אחר.
האם כל אמירה יכולה להיות איום? האם כל התייחסות שלילית מהווה מעשה פלילי?
התשובה לכך הינה בשלילה. דברי האיום, יהיו בכתב או בעל פה, נבחנים בבית המשפט באופן אובייקטיבי, קרי, על פי מבחן האדם הסביר. במה דברים אמורים? בית המשפט בודק את נסיבות האיום וקובע האם האדם הסביר היה מרגיש מאוים באותן הנסיבות. במידה ובית המשפט סבור כי האדם מן היישוב לא היה חש מאוים באותן הנסיבות, יזכה בית המשפט את הנאשם מעבירת איומים.
חשוב לזכור כי עבירת איומים נועדה למנוע מעשה פלילי חמור של איום לפגוע באדם אחר. אין הכוונה לפגוע בחופש הביטוי ולראות בכל התבטאות שלילית כאיום. המטרה הנה להעניש אדם אשר מאיים במכוון כדי לפגוע או להקניט וכי כוונתו אכן פוגענית. זו הסיבה לכך כי נסיבות האיום בכל מקרה ומקרה נבחנות בעיניים אובייקטיביות של האדם הסביר ולא לאור פרשנותו הסובייקטיבית של המתלונן.
תקיפת בת זוג
תקיפה הנה מעשה פלילי והיא מוגדרת בחוק ככל מכה, דחיפה או הפעלת כוח על גופו של אדם אחר. יובהר כי תקיפה בכלל ובפרט תקיפת בת זוג אינה מוכרחה להיות חזקה על מנת שתתגבש עבירת התקיפה. כמו כן, אין דרישה בחוק להוכיח כי לתוקף הייתה כוונה רעה אלא נדרשת רק מודעות לביצוע התקיפה.
בדומה לעבירת האיומים, גם מעשה פלילי של תקיפה יכול להתרחש בכל תחום ובכל מצב. תקיפה היא עבירה שכיחה ביותר ולמרבה הצער, רבים הם המקרים של תקיפת בת זוג. זאת על אף כי כל תקיפה וכמובן תקיפת בת זוג הוא מעשה פלילי שבגינו ישנו עונש מינימום! המורשע במעשה פלילי של תקיפה ידון למאסר של חודש ימים לפחות ועד לתקופה של שלוש שנים. אם המדובר בתקיפה בנסיבות מחמירות, עונש המינימום עומד על שלושה חודשי מאסר ועד לחמש שנות מאסר.
מיגור העבירות – הכיצד?
צמצום מספר העבירות הפליליות של איומים ותקיפת בת זוג דורש את נקיטתם של מספר צעדים חשובים:
1. העלאת המודעות – לעיתים רבות מעשה פלילי של תקיפת בת זוג מתחיל בעבירה פלילית של איומים. לא פעם אנו שומעים על נשים אשר בן זוגן איים עליהן אך הן לא דיווחו על מעשה פלילי זה. הסיבה לכך היא העדר ההבנה כי אדם שמאיים היום, יוכל לפגוע מחר.
2. החמרה בעונש – השכיחות הרבה של עבירת איומים ועבירת תקיפת בת זוג מובילה למסקנה כי העונשים הנגזרים בגין עבירות אלו אינם חמורים דיים ועל כן אינם מרתיעים. יש להחמיר בעונשים הניתנים בעבור עבירות אלו.
3. שיקום – אדם אלים שיושב במאסר מרצה את עונשו בשל מעשה פלילי שעשה. עם זאת, אין די בענישה ויש להעביר את העבריינים הליך שיקום וחינוך מחדש על מנת שכאשר ישתחררו מן המאסר, יוכלו להשתלב כבני אדם ראויים בחברה. העדר שיקום מוביל לכך כי בעת שחרור ממאסר, חוזר העבריין על דפוסיו הישנים וממשיך לבצע מעשה פלילי של איומים ושל תקיפת בת זוג.
לסיכום, נושא חמור וכאוב זה, איומים ותקיפת בת זוג הם מעשים פליליים קשים. יש להגביר את המודעות בציבור לחומרתן של עבירות אלו ולהחמיר בענישה על מנת שתהיה התרעה אפקטיבית שלא לבצע מעשים אלו.