Lawplili_MainPic אלימות במשפחה
Lawplili_MainPic אלימות במשפחה
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    דרך אבא הילל סילבר 12,

    מגדל ששון חוגי,

    מתחם הבורסה רמת גן

    טלפון: 077-8041822

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    אלימות במשפחה – סטטיסטיקה לשנת 2023

    אלימות במשפחה, מוגדרת ככל סוג של אלימות שכוללת בני משפחה, בהווה או בעברם, למשל: בן/בת זוג, ילדים, או אחים. אלימות במשפחה, היא תופעה קשה וכואבת במדינת ישראל.

    מחקרים מראים שבזמן מלחמה, היקפי האלימות המשפחה, מזנקים. זאת, לאור התגברות רמת הלחץ האישית והכללית, תסמיני פוסט-טראומה שצצים, עליה בכמות הנשק האישי ועוד.

    חשוב לציין, שבישראל אין גוף ממשלתי רשמי שבוחן את היקף תופעת האלימות במשפחה. ההערכות של גורמים מקצועיים בתחום, הוא שישנם בין 20,000 ל-30,000 מקרי אלימות במשפחה בכל שנה.

    נפגעות האלימות העיקריות הן נשים, כאשר בישראל ישנם כ-20 מקרי רצח של נשים בכל שנה, וכן מעל לחצי מיליון ילדים חשופים לאלימות בין הוריהם.

    ההערכות הן, שאלימות במשפחה סובלת מתת-דיווח משמעותי, וישנם מקרי אלימות רבים שאינם מדווחים לרשויות. כמו כן, בימי מלחמה, המחקרים מראים שתת-הדיווח אף גובר, ונשים נוטות לדווח פחות על מקרי אלימות במשפחה.

    תוכן עניינים

    שנת 2023 – שנת שיא ברצח של נשים

    על פי הנתונים מהשנה החולפת, שנת 2023 הייתה השנה בה נרצחו הכי הרבה נשים במדינת ישראל, כאשר מספרן עומד על 29. מדובר הן על נשים יהודיות והן ערביות, כאשר מעל מחצית מהנשים הנרצחות, הן ערביות.

    לצורך השוואה, בשנת 2022, נרצחו 23 נשים, בשנת 2021 נרצחו 16 נשים, ובשנת 2020 נרצחו 21 נשים.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      מבין 29 מקרי הרצח, רובם נעשו על ידי בן משפחה, כאשר בקרב הנשים היהודיות, למעלה מ-50% ממקרי הרצח, נעשו בידי בן זוגן.

      בקרב הנשים הערביות, זיקת בן הזוג הייתה בכ-15% מהמקרים, ומקרי רצח אחרים נעשו על ידי קרוב משפחה אחר (למשל, אח). כמו כן, חלק ממקרי הרצח טרם פוענחו, או שנעשו על רקע פלילי.

      רוב מקרי הרצח, 19 במספר, התרחשו דווקא במקום שאמור להיות מבצרן של הנשים ומקומן הבטוח – ביתן.

      השפעת מלחמת חרבות ברזל על תופעת האלימות במשפחה בישראל

      לצערנו, אנו אכן עדים לעליה בהיקפי האלימות במשפחה במהלך החודשים האחרונים, מאז החלה המלחמה ב-7.10.23.

      למשל, משרד הרווחה פרסם, כי נכון לתאריך ה-23.11.23, דווחו על 13 אירועי אלימות במשפחה, במלונות בהם שוהים מפונים מרחבי הארץ.

      כמו כן, בעקבות העלייה בביקוש לנשק אישי בעקבות המצב הביטחוני, חלה עלייה משמעותית גם בבקשות לביצוע בדיקות מסוכנות, לגברים המבקשים להתחמש.

      לדוגמה, בעוד שבשנת 2022 הוגשו רק 6 בקשות לבדיקת מסוכנות, מאז שנכנסו ההקלות לקבלת רישיון לנשק לתוקפן בחודש אוקטובר 2023, הוגשו 18 בקשות.

      מנגד, כאמור, דווקא חלה ירידה בדיווח לרשויות על אלימות במשפחה. למשל, מנתונים שפרסם מוקד 118 (המוקד הטלפוני של משרד הרווחה), מיום 7.10, עד ליום 15.11, התקבלו במוקד כ-342 פניות בעניין אלימות נגד נשים.

      זאת, מול 485 פניות בתקופה המקבילה אשתקד. מדובר בירידה של כמעט 30%.

      בסך הכל, מתחילת שנת 2023 ועד ליום 15.11, התקבלו במוקד 5,877 פניות בעניין אלימות במשפחה. מדובר בירידה של כ-10% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

      מקלטים עבור נפגעי אלימות

      ישנם מקלטים שמפעיל משרד הרווחה באמצעות ארגונים חברתיים ועמותות, עבור טיפול בנפגעות אלימות ובילדיהן. תפקידם של המקלטים, הוא לשמש מחסה לנשים שלא יכולות לגור בביתן, עקב סכנה פיזית או נפשית, מצד בן זוגן או בן משפחה אחר.

      המקלט הוא פתרון חירום חסוי, שאמור לספק הגנה ל3-6 חודשים, ומי שמפנה את הנשים למקלטים, הם העובדים הסוציאליים במחלקות לשירותים חברתיים.

      לפי נתונים שפרסם משרד הרווחה בדו"ח מנובמבר 2023, בישראל פועלים כיום 17 מקלטים, לאוכלוסייה הכללית ולאוכלוסיות מיוחדות.

      בין החודשים מאי לאוגוסט 2023, תשע נשים וילדיהן הושמו במקלטים שהיו בחריגה מהתפוסה המלאה, כאשר בכל מקלט הושמה משפחה אחת מעבר לרף התפוסה.

      כמו כן, 5 מתוך 9 המשפחות שהושמו במקלט החורג מהתפוסה המלאה, שהו במקלטים המיועדים לאוכלוסייה הכללית, למרות שעליהן היה לשהות במקלט ייעודי.

      מנגד, משרד הרווחה דיווח שהם אינם הכירו מקרים בהם נשים נרשמו כממתינות למקלטים, וגם אם ישנה בעיית תפוסה, לכל אישה שנתונה בסכנה ימצא פתרון, והיא לא תישאר בביתה.

      לפי הדו"ח של משרד הרווחה, מספר הנשים והילדים שהושמו במקלטים מתחילת 2023 ועד ל-15.11, הוא 619 ו-915 (בהתאמה).

      מדובר בירידה של כ-17% ו-21%, לעומת שנת 2022. עם זאת, במשרד מעריכים שבתום המלחמה מספר הנשים שיפונו למקלטים עם ילדיהן צפוי לעלות.

      התמודדות עם אלימות במשפחה – הוצאת צווי הגנה

      חוק למניעת אלימות במשפחה והחוק הטרדה מאיימת, הם שני החוקים שמטרתם להעניק מענה ראשוני ומיידי לאלימות במשפחה. במסגרתם, בהליך פשוט ניתן לבקש מבית המשפט להוציא צווי ההגנה, עבור בן המשפחה המאוים.

      מטרתו של החוק למניעת אלימות במשפחה הוא לתת מענה כאשר מתרחשת תקיפה פיזית של בן המשפחה, שהתרחשה סמוך להגשת בהקשה. גם במקרים של התעללות נפשית ורגשית מתמשכת, או במקרים בהם יש יסוד סביר להניח שהתנהגותו של בן המשפחה התוקף היא סכנה גופנית ממשית לבן משפחתו – ניתן להעניק את צו ההגנה.

      בד בבד, תפקידו של החוק למניעת הטרדה מאיימת, הוא לסייע כאשר לא התרחשה אלימות פיזית-ממשית, אלא כאשר מדובר באלימות שמתבטאת בהתנהגות מאיימת של התוקף.

      התנהגות זו יכולה להתבטא במגוון דרכים, ובהן: בילוש, פגיעה בפרטיות, איומים, פגיעה ברכוש, יצירת קשר לא-רצוי, ועוד.

      צווי ההגנה יכולים לכולל הגבלות שונות על בן המשפחה האלים, למשל:

      1. איסור ליצור קשר עם בן המשפחה המאוים, בכל צורה.
      2. הימצאות ברדיוס מסוים מביתו, ממקום הלימודים או העבודה של בן המשפחה המאוים, וכן מכל מקום אחר שהוא נמצא בו בקביעות.
      3. איסור על נשיאת כלי נשק, וכן החרמה שלו, אם ישנו, ועוד.

      סיום

      היקפי האלימות במשפחה בישראל, אינם עניין של מה בכך, כאשר ישנם עשרות אלפי מקרי אלימות בכל שנה.

      בזמני מלחמה, כמו בחודשים האחרונים, חלה אף עלייה בהיקפי התופעה. מנגד, הדיווח על מקרי אלימות ירד, אך ההערכה של גורמי המקצוע, כי לאחר המלחמה – הם ישובו לטפס.

      כמו כן, שנת 2023, הייתה השנה בה נרצחו הכי הרבה נשים במדינת ישראל.

      בכדי להתמודד עם אלימות במשפחה, ניתן לפנות למוקד 118, להגיש תלונה למשטרה, או להוציא צווי הגנה במסגרת החוק למניעת אלימות במשפחה וחוק הטרדה מאיימת.

      לכן, אם אתה או את מתמודדים עם אלימות במשפחה, אנא, אל תישארו לבד ופנו לעזרה מקצועית.

      *אתר אלימות במשפחה LawPlili מכיל מאמרים משפטיים וניתוחים משפטיים אך אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני. יובהר כי העושה שימוש באמור באתר עושה כן באחריותו האישית.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-8041822 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף