Lawplili_MainPic אלימות במשפחה
Lawplili_MainPic אלימות במשפחה
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    דרך אבא הילל סילבר 12,

    מגדל ששון חוגי,

    מתחם הבורסה רמת גן

    טלפון: 077-8041822

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    בן זוג אלים

    בישראל, התופעה של אלימות בן זוג שכיחה מאוד כאשר גילויי האלימות מתרחשים בכל שכבות האוכלוסייה, ללא קשר לגיל ולמצב כלכלי. כאשר מתרחשת אלימות בן זוג, יש לפנות ראשית לכל, למשטרה להגשת תלונה. אם מדובר בסכנה מידית לחיים, יש לגשת אל בית המשפט לקבלת צו הגנה.

    בן זוג אלים

    מפגן אלימות אחד מעיד על מקרים אחרים שיתרחשו בעתיד ולכן כאשר מופיעה ההתנהגות האלימה, יש לעזוב את בן הזוג ובמקביל, להגיש תלונה במשטרה. אין ספק כי ההכרה בכך שאנו נמצאים עם בן זוג אלים, היא קשה מאוד. הדבר גורם לאובדן הביטחון ביכולתנו לזהות סכנה וכמובן כי לאחר התנסות שכזו, לוקח זמן להשתקם ולבטוח שוב באנשים .

    תוכן עניינים

    באופן טבעי, הגשת תלונה במשטרה מעוררת פחד גדול אך חשוב לזכור כי הגשת תלונה אינה רק לצורך הענשתו של בן הזוג האלים, אלא גם לשם הרחקתו מן החברה, בכדי שלא יפגע באנשים אחרים.

    מהי אלימות? איך נגדיר התנהגות אלימה? מדוע חשוב כל כך להגיש תלונה במשטרה ולא לפחד מכך? האם ניתן לאבחן מראש בן זוג אלים?

    מהי אלימות?

    המונח אלימות מתקשר ראשית לכל, לפגיעה פיזית אך חשוב לזכור כי התנהגות אלימה היא כל התנהגות אשר פוגעת בנפשו של אדם ועל כן, היא אינה מוכרחה להיות פגיעה גופנית. בני זוג אלימים יכולים להכות את בת זוגם או לקלל אותה, אך ישנן התנהגויות נוספות של אלימות בן זוג כמו מניפולציה רגשית, חוסר כבוד, זלזול, ניתוק מחברים ומשפחה ועוד.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      הדרך היחידה להוקיע אלימות בן זוג מן החברה היא לאמץ מדיניות חסרת סובלנות כלפי אלימות על כל סוגיה. יש להגביר את המודעות לחומרה שבמעשים אלו ולהפיץ בקרב הציבור את אפשרויות הסיוע העומדות בפני קורבנות אלימות.

      למרבה הצער, אלימות בן זוג היא תרחיש נפוץ והמלחמה בו קשה מאוד בשל הימנעותן של נשים רבות לדווח למשטרה ולהגיש תלונה. אין ספק כי הימנעות זו נובעת מפחד ועל כן, ישנה חשיבות עצומה לפעילותם של מרכזי התמיכה השונים, המעניקים עזרה נפשית לנפגעות אלימות.

      למרבה הצער, אלימות בן זוג היא תרחיש נפוץ והמלחמה בו קשה מאוד

      אם נדמה לכם כי אתם מכירים מישהי או מישהו הסובלים מאלימות, פנו אליהם והציעו את עזרתכם. נסו לעודד את קורבנות האלימות להגיש תלונה ולקבל טיפול נפשי, על מנת שיוכלו להמשיך הלאה בחייהם.

      אם הייתם עדים למעשה אלימות, דווחו על כך ואל תתעלמו.

        פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        בן זוג אלים – תגובה מיידית רצויה היא הגשת תלונה במשטרה

        בכל הקשור אל אלימות בן זוג, צריך להיות מסר ברור כי עם התרחשותו של אירוע האלימות הראשון, יש לקום ולעזוב. הגשת תלונה במשטרה נתונה לשיקול דעתו של קורבן האלימות אך כמובן שכדאי לעשות זאת.

        חשיבותה של הגשת תלונה אינה רק לשם העמדתו לדין של בן הזוג האלים, אלא בשל הצורך להרחיקו מן החברה כדי שלא ינהג באלימות כלפי נשים אחרות. כמו כן, במסגרת ההליך הפלילי, יכול בן הזוג לעבור טיפולים ולהשתקם מן הנטיות האלימות. בסופו של הליך זה, ניתן רק לקוות כי יחזור לחברה כאזרח נורמטיבי שומר חוק.

        לעיתים, קורבנות אלימות בן זוג, חוששים להגיש תלונה מפחד של נקמה. כאשר ישנן נסיבות חמורות של סכנה לחיים, יש לפנות לבתי המשפט לקבלת צו הגנה. צו זה הינו על פי החוק למניעת אלימות במשפחה וניתן לקבלו באופן מיידי על ידי שופט בית משפט שלום או בית משפט לענייני משפחה.

        נפגעתן מבן הזוג? אל תאמינו כי מדובר באירוע חד פעמי! נשים מוכות אשר יצאו ממעגל האימה הזה, מספרות כי הן האמינו לבן הזוג שהבטיח כי מדובר באירוע חד פעמי. הקושי בקבלת העובדה כי בן זוגן אלים, גרם לאמונה זו לחיות בתוכן תקופה ארוכה ובמקרים רבים, רק אירוע אלימות קיצוני, גרם להן להבין את המצב לאשורו ולעזוב.

        בן זוג אלים – אבחון מראש

        נשים אשר עברו אלימות בן זוג, מתקשות לבטוח בעצמן ולהאמין כי לא ייקלעו לאותו מצב שוב. האם ניתן לאבחן מראש בן זוג אלים? ישנם סימנים מקדימים והתנהגויות מסוימות אשר צריכות להדליק נורה אדומה, למשל:

        1. התפרצויות : אדם אשר נוטה להתפרצויות והתקפי זעם, הוא אדם בעל מזג אלים. כמובן כי אין המדובר על כעס רגיל שכולנו חווים מדי פעם, אלא על התפרצויות רגשיות חסרות פרופורציה לאירוע שהתרחש.
        2. שתלטנות : בן הזוג שלך אומר לך איך להתלבש? אוסר עלייך לצאת עם חברות? מתקשר ללא הרף? שימי לב, זוהי התנהגות שתלטנית ומסוכנת אשר עלולה להוביל אל אלימות בן זוג.
        3. קנאה : קנאה מוגזמת אשר באה לידי ביטוי בהצקה ובפרנויה, צריכה להדליק נורה אדומה.

        כאשר פוגשים בן זוג חדש, חשוב מאוד שלא להפחית מחשיבותם של סימני האזהרה ובעת התנהגות קיצונית, לנתק מגע ולא לפתוח במערכת יחסים.

        אלימות בן זוג היא אחת החוויות הקשות שיש. אם עברתם אירוע אלימות שכזה, דווחו למשטרה ואל תאפשרו לבן הזוג להסתובב חופשי ולפגוע בכם שוב או באנשים אחרים. אם הנכם זקוקים לתמיכה, עומדים לרשותכם מרכזים שונים ועמותות שונות, המפעילים מתנדבים אשר רוצים ויכולים לעזור.

        האם בן זוג אלים מתנהג בהתאם למה שהוא ראה בילדותו

        בהחלט יתכן שבן זוג אלים מתנהג בהתאם למה שהוא ראה וספג בילדותו. אנחנו לומדים להתנהג בהתאם לדפוסים שספגנו בבית, ואם הדרך היחידה שלמדנו באמצעותה לפתור סכסוכים הייתה אלימות, סביר שנאמץ אותה גם בחיינו הבוגרים.

        יחד עם זאת, לא מדובר בגזירת גורל. גם ילדים שספגו אלימות בביתם, או היו חשופים לאלימות בביתם, יכולים למצוא את הדרך, באמצעות טיפול מתאים, לשנות את דפוסי ההתנהגות האלימים שלהם.

        מהם הסימנים המעידים על כך שאתם בקשר עם בן זוג אלים?

        אם הוא נוקט כלפייך באלימות פיזית, גם אם זה קרה "רק" פעם אחת, זה סימן שאת בקשר עם בן זוג אלים. גם במקרים בהם הוא זורק או שובר חפצים, זה סימן ברור שאת בקשר עם בן זוג אלים. בן זוג אלים יכול גם לקלל ולהשפיל אותך, למנוע ממך קשר עם המשפחה או עם החברות, למנוע ממך גישה לעבודה ללימודים או לכסף, ולהאשים אותך בכל דבר רע שקורה לך או לו.

        אם את מרגישה שאת חיה בפחד לידו, שאת חוששת מכל צעד שלך לידו, שהוא פוגע בתחושת הביטחון האישית שלך, שהוא פוגע בך – זה סימן שמעיד על כך שאת בקשר עם בן זוג אלים.

        איך נחלצים מזוגיות אלימה?

        על מנת להיחלץ מזוגיות אלימה, קודם כל חשוב להבין שאת נמצאת בזוגיות אלימה, הכחשות הן מנת חלקן של נשים רבות שנמצאות בזוגיות אלימה, ומאמינות שמצבן ישתפר, שהן יכולות לתקן את הקשר, ואת בן הזוג האלים.

        לאחר שהבנת שאת נמצאת בזוגיות אלימה, ושאת נמצאת בסכנה, חשוב שתדעי שאחד הרגעים המסוכנים ביותר לאישה שנמצאת במערכת יחסים אלימה, הוא רגע העזיבה. האלימות מסלימה באופן קיצוני ברגע שבו בן הזוג מבין שבת הזוג שלו מנסה להיחלץ מהזוגיות ולסיים את הקשר הזוגי.

        כמובן, שזה לא אומר שיש להישאר במערכת היחסים האלימה, שכן גם מצב זה המסכן את חייה של האישה.

        לכן על מנת להיחלץ מזוגיות אלימה, חשוב שתשמרי על עצמך ולא תעשי את זה לבד.

        במקרים רבים מערכת היחסים האלימה כללה ניתוק של האישה ממשפחתה, מחברותיה ומכל מי שהיה קרוב אליה, ולכן הנשים שנותרות לבד מתקשות להיחלץ מהזוגיות. חשוב שתדעי שישנן עמותות ואנשי מקצוע רבים שיוכלו לסייע לך להיחלץ מזוגיות אלימה, וילוו אותן לאורך כל הדרך.

        בן זוג אלים - שאלות נפוצות

        אילו מקרים נחשבים לאלימות בן זוג?

        אלימות בן זוג כוללת את כל המקרים שבהם אדם מפעיל אלימות מכל סוג שהוא כלפי בן זוגו. כלומר, אלימות בן זוג כוללת גם אלימות פיזית – הפעלת כוח פיזי כלפי בן הזוג, לרוב באמצעות הכאה, גם אלימות מילולית – קללות, גידופים והשפלות, וגם מקרים כמו ניתוק מהמשפחה ומהחברים, זלזול, מניפולציה רגשית וכדומה.

        מהי שכיחות המקרים של אלימות בן זוג?

        בישראל, אלימות בן זוג היא תופעה שכיחה מאוד, בעיקר כאשר בן הזוג האלים הוא גבר הנוהג באלימות כלפי בת זוגו, אך לא רק. ניתן לומר שהתופעה בישראל היא לא רק שכיחה מאוד, אלא אף נמצאת במגמת עלייה. כך, למשל, בשנה הראשונה למגפת הקורונה, שאילצה את כל תושבי ישראל להישאר בבתיהם בתדירות גבוהה יותר מבעבר, כמות התיקים שנפתחו במשטרה בגין אלימות כלפי נשים עלתה בלא פחות מ-12% מבשנה שקדמה לה, ומספר מקרי האלימות בין בני זוג באופן כללי, קרי אלימות הן מצד גברים והן מצד נשים, עלה ביותר מ-300%.

        איך ניתן לאבחן מראש אלימות בן זוג?

        כמובן שאף פעם לא ניתן לדעת באופן מוחלט שבן הזוג לעולם לא ינהג באלימות, אך בהחלט ישנן התנהגויות מצד בן הזוג שיכולות להגביר את הסיכוי לכך שהוא ינהג באלימות בעתיד, למשל קנאה מוגזמת, התפרצויות והתקפי זעם לעתים קרובות וללא כל פרופורציה, וכן שתלטנות – כמו איסור על מפגשים עם חברים, מתן הוראות כיצד להתלבש, התקשרות בלתי פוסקת וכדומה.

        איך ניתן להתמודד עם אלימות בן זוג?

        עם כל המורכבות שבדבר, חשוב להגיש תלונה במשטרה, מוקדם ככל האפשר, כנגד בן הזוג האלים. הדבר לא רק יפסיק את האלימות כלפי אותו אדם שחווה אלימות מצד בן זוגו, אלא גם יוביל להעמדה לדין של בן הזוג האלים, ירחיק אותו מהחברה וימנע ממנו לנהוג באלימות גם כלפי אחרים. בנוסף, ניתן לפנות לגופים שונים כמו מרכזי מניעה וטיפול באלמ"ב (אלימות במשפחה), למוקד המצוקה הטלפוני של משרד הרווחה (118), וכן נשים שחוו/חוות אלימות כלשהי מצד בן זוגן, זכאיות לשהות, ביחד עם ילדיהן, במקלט לנשים נפגעות אלימות.

        *אתר אלימות במשפחה LawPlili מכיל מאמרים משפטיים וניתוחים משפטיים אך אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני. יובהר כי העושה שימוש באמור באתר עושה כן באחריותו האישית.

        לייעוץ ראשוני חייג 077-8041822 (זמינות 24 שעות)
        פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

          מידע חשוב נוסף