בכל חברה, ישנן תופעות המזעזעות את האמות הסיפים וזורעות חשד ופחד. אחת מן התופעות הללו היא אלימות בעלים כלפי נשותיהם. אלימות בעל יכולה ללבוש צורות שונות למשל אלימות פיזית של פגיעות גופניות באישה, פגיעות מיניות ואלימות מילולית.
לתוך הקלחת הנוראה הזו של אלימות בעל, מצטרפת תלות כלכלית קשה שכן נשים מוכות רבות, סובלות גם משליטתו של הבעל על המשאב הכלכלי והדבר לא מאפשר להן לעזוב את הבית או להתלונן על אלימות בעל.
במקרים מסוימים, אשר הם מעטים מדי, נשים מדווחות למשטרה ולגורמים אחרים בקהילה על אלימות בעל. לאחר מכן, הן מגישות תביעת גירושין בעזרת עו"ד דיני משפחה ופותחות בחיים חדשים. במקרים אחרים, נשארות נשים מוכות יחד עם בעליהן וממשיכות במשך שנים לסבול מאלימות פיזית ומילולית.
מדוע נשים מוכות לא עוזבות את בעליהן? מילת המפתח היא פחד. הבעל המכה מאיים ודואג להפחיד את אשתו כי אם תעזוב, יפגע בה באופן חמור או ימנע ממנה לראות את ילדיהם. במצב שבו האישה תלויה מבחינה כלכלית בבעלה, היא חשה חסרת אונים ונשארת, בלית ברירה עם בעלה.
לאן יכולות נשים מוכות לפנות לעזרה? מהו צו הגנה ומתי ניתן לקבלו? לאן יש לפנות לקבלת ייעוץ משפטי?
מאמרים פופולריים נוספים: ◄ החוק למניעת אלימות במשפחה ◄ התעללות בילדים
אלימות בעל – לאן פונים לעזרה?
אחת התחושות הקשות ביותר שאופפת נשים מוכות היא תחושה של חוסר אונים. זו נובעת ממצבן בבית וכן מן העובדה כי היא הן אינן יודעות בדרך כלל, אל מי לפנות לעזרה. אם הן יודעות, הן נמנעות מלעשות זאת, בשל רגשות המבוכה והבושה והן אינן רוצות לחשוף את זהותן.
הגברת המודעות לנושא זה של אלימות בעל, היא חשובה בראש ובראשונה לעניין זה. יש לסלק את תחושות המבוכה שחשות נשים אלו ולחזקן.
לאן ניתן לפנות לעזרה כאשר מתרחשת אלימות בעל?
1. פנייה למשטרה: כאשר מדובר על אלימות בעל, יש להתלונן על מעשה האלימות במשטרה. זו תפתח בחקירה כנגד הבעל האלים, חקירה אשר תוביל להעמדתו לדין. המשטרה גם יכולה להפנות את המתלוננת למקלט לנשים מוכות ולגורמי סיוע אחרים שיכולים לעזור מאוד בשעה קשה זו.
2. מקלט לנשים: ברחבי הארץ ישנם מקלטים לנשים אשר נפגעו בשל אלימות בעל. פעמים רבות, מופנות נשים מוכות אל המקלטים דרך המשטרה. המקלטים מספקים קורת גג בטוחה לנשים ולילדיהן ודואגים לשיקומם הנפשי. המקלטים פועלים 24 שעות ביממה וניתן להגיע אליהם בכל שעה. כל אישה אשר רוצה מקום בטוח להיות בו, יכולה לפנות למקלט לנשים.
3. פנייה אל ארגוני סיוע: ניתן לפנות לארגונים שונים אשר עוסקים בעזרה לנשים כדוגמת ויצ"ו או נעמ"ת. הארגונים מספקים קבוצות טיפול, ייעוץ פסיכולוגי, סיוע משפטי ועוד.
4. עזרה טלפונית: לעיתים, יש צורך לדבר, לשאול ולהתייעץ. לשם כך בדיוק פועלים מוקדים טלפונים שונים המאוישים על ידי אנשי מקצוע אשר יכולים לסייע.
קבלת צו הגנה
אחד מן הכלים העומדים לרשותה של אישה מוכה הסובלת בשל אלימות בעל, הוא קבלת צו הגנה. צו זה ניתן מכוח החוק למניעת אלימות במשפחה. הצו ניתן במקרים בהם נקט הבעל באלימות פיזית כלפי מי מבני המשפחה, תהיה זו אלימות פיזית או מילולית. מטרת הצו היא להרחיק את הבעל ממשפחתו והוא ניתן לרוב, במעמד צד אחד, ללא נוכחות הבעל.
במסגרת צו הגנה, יכול לבית המשפט להטיל מגבלות שונות על הבעל ובין השאר, רשאי בית המשפט לאסור את כניסתו של הבעל אל בית המשפחה או אף להתקרב אליו. צו ההגנה ניתן לתקופה של שלושה חודשים ובסיום תקופה זו, יקיים בית המשפט דיון על מנת לבחון האם יש צורך להאריך את הצו או אם לאו.
קבלתו של צו הגנה בשל אלימות בעל, הוא תהליך קצר כאשר הצו ניתן באופן מיידי. בתי המשפט מבינים את הדחיפות שבמתן הצו לשם שמירה על בטחון האישה וילדיה.
קבלת ייעוץ משפטי
אלימות בעל גורמת לחוסר ביטחון ולמשבר נפשי קשה ולכן, על אישה שהייתה קורבן אלימות, לקבל את מלוא העזרה והתמיכה כדי לבנות את חייה מחדש ולהשיב לעצמה את הביטחון. הדבר כולל שיקום נפשי, עזרה כלכלית, קורת גג בטוחה וגם קבלת ייעוץ משפטי.
כאמור, ישנם גופים שונים אשר עומדים לרשותן של נשים הסובלות מאלימות בבית. נוסף על זאת, מומלץ לקבל סיוע מצד הארגונים המספקים ייעוץ משפטי. קבלת ייעוץ משפטי, משמעותו קבלת מידע חיוני ביותר על זכויותיה של האישה ועל זכויות ילדיה, החל במזונות אישה וכלה במזונות ילדים.
בשעה שתצטרך להתעמת מול בעלה, תוכל לעמוד מולו כאשר בידה כל המידע לו היא זקוקה. כך תוכל להילחם על זכויותיה המגיעות לה על פי דין ולהראות כי היא אינה חוששת לעמוד על שלה.
היכן ניתן לקבל סיוע משפטי?
ארגון נעמ"ת מפעיל מרכז לסיוע משפטי עבור נשים מוכות כאשר הסיוע ניתן ללא תשלום. כמו כן, ניתן לקבל ייעוץ משפטי מעורכי דין מתנדבים במסגרת תוכנית "שכר מצווה" שמפעילה לשכת עורכי הדין.
————————————
קריאה נוספת:
– אתר משטרת ישראל >>