Lawplili_MainPic אלימות במשפחה
Lawplili_MainPic אלימות במשפחה
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    דרך אבא הילל סילבר 12,

    מגדל ששון חוגי,

    מתחם הבורסה רמת גן

    טלפון: 077-8041822

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    אלימות מילולית במשפחה

    אלימות מילולית במשפחה, לא תיחשב תמיד למקרה של התעללות בחיק המשפחה, וזאת למרות העובדה, כי הפגיעה הנפשית של בן משפחה אשר עבר התעללות נפשית או רגשית, יכולה להיות חמורה יותר מאשר מי שעבר פגיעה פיזית. עם כן, מהי אלימות מילולית במשפחה?

    אלימות מילולית במשפחה

    תוכן עניינים

    חשיבותן של מילים….. על אלימות מילולית במשפחה

    ישנו משפט מוכר…."מוות וחיים ביד הלשון" (משלי יח') – אך השאלה היא עד כמה חזקה כוחה של מילה?

    מילים מבטאות את מחשבותיו של אדם, את הרגשותיו ואת מעשיו ומכאן שמילה היא בעלת כוח רב, ויכולה להיות לה עוצמה חזקה והשפעה הרסנית- על כן, אדם לא תמיד מודע לכוחה של מילה אותה הוא אומר לאחר, ולא מודע לפגיעה הרבה לה היא יכולה לגרום.

    הפגיעה של שימוש במילה, הוא בעיקר רגשי. אין פצעים או חבלות על הגוף, ולא תמיד אפשר לראות את הפגיעה הזאת כאשר מסתכלים מן הצד. אך אין זה אומר שפגיעתה של מילה חמור פחות מפגיעתה של בעיטה או סטירה.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      אלימות מילולית במשפחה היא מצב מורכב מאוד ביחסים בתוך משפחה: מצד אחד ישנו מצב של מתח, כעס ועוינות , אך מנגד ישנה משיכה ואהבה לבן המשפחה האחר.

      אלימות במשפחה יכולה להגיע למצב של אלימות פיזית קשה ואף גרימת נכות או מוות – אך אלימות במשפחה כוללת גם אלימות מילולית במשפחה. שימוש במילים בצורה מכאיבה שיכולה להביא למצב נפשי קשה ולפגיעה באדם אחר, לעיתים קשה יותר מאלימות פיזית.

      אלימות מילולית במשפחה = תקיפה פיזית

      אלימות מילולית במשפחה זהה מבחינת הפגיעה שלה לאלימות פיזית.

      התעללות פיזית כוללת אלימות, הכאות, דחיפות, סטירות, גרימת חבלות, שימוש בנשק ועוד. כמו כן התעללות רגשית כוללת גרימת נזקים ליכולת החשיבה והתפקוד היומיומי מבחינה נפשית.

      אלימות מילולית במשפחה גורמת לקרבן להגיש פחד והשפלה לעיתים אף לצמיתות

      אלימות מילולית במשפחה גורמת לקרבן להגיש פחד והשפלה לעיתים אף לצמיתות. אלימות מילולית במשפחה יכולה לבוא לידי ביטוי תוך שימוש בשמות גנאי, קללות, השפלות, הפחדה, הפגנת קנאה באופן קיצוני, מניעת מפגשים חברתיים ועוד.

      ריפוי של תוצאות פיזיות הן "קלות" לריפוי. לרוב יימצא פתרון רפואי אשר יוכל להקהות את כוחה של מכה. אך אלימות מילולית במשפחה גורמת ל"פצעים פנימיים", פצע של הנפש. ילד או אישה אשר חיו כל חייהם בתוך תא משפחתי בו שררה אלימות קשה, ולאו דווקא פיזית, יסבלו מפגיעה עמוקה, ויאלצו לעבור טיפולים פסיכולוגים או פסיכיאטרים כדי לרפא את נפשם.

      אלימות מילולית במשפחה – בשביל מה להישאר?

      נשים נוטות להישאר במסגרת המשפחתית גם במקרים של אלימות מילולית במשפחה. מערכות יחסים שכאלו הופכות תלותיות ביותר, כך שהאישה, מאמינה שאינה יכולה להסתדר ללא בן זוגה בכדי שלא "תאבד שליטה" על המצב.

      אישה מבינה שבכדי לעזוב את בן זוגה, את הבית ובכדי להפסיק אלימות מילולית במשפחה, היא צריכה לדאוג לעצמה ולילדיה:

      א. על האישה לדאוג למקום בו תוכל להתגורר על ילדיה הרחק מהאלימות של בן זוגה.

      ב. על האישה לדאוג ליכולת להתפרנס.

      ג. על האישה לדאוג לסידור לילדים – חינוך, תעסוקה.

      לעיתים, אישה תשכנע את עצמה כי אלימות מילולית במשפחה, היא לא באמת אלימות, אלא צורת התייחסות של בן זוגה אליה ואל ילדיה, באופן מחמיר יותר מאשר אחרים. אישה הסובלת מאלימות מילולית תגן על בן זוגה, למרות ההתעללות ממנה היא סובלת, ולו בשל לשמור על התא המשפחתי השלם, לכאורה. כל זאת מבלי שהיא מודעת לנזקים הנפשיים והרגשיים ממנה סובלים היא ובני משפחתה האחרים.

      העונש הצפוי על אלימות במשפחה

      היחס של הרשויות לאלימות במשפחה, הוא כי מדובר באלימות חמורה יותר, לכן העונש הצפוי על אלימות במשפחה הוא עונש חמור יותר מעונש על אלימות שאינה במשפחה.

      כך למשל תקיפה שאינה גורמת חבלה דינה מאסר שנתיים, ותקיפה הגורמת חבלה של ממש, דינה מאסר של שנים. אך אם התוקף היה בן משפחה של הנפגע, מדובר בתקיפה בנסיבות מחמירות, ודין התוקף הוא כפל העונש, כך שהעונש הצפוי הוא בין 4 שנות מאסר ל-10 שנות מאסר.

      על פי החוק ייחשב בן משפחה מי שהוא אחראי על קטין, אחראי על חסר ישע או בן זוג, לרבות ידוע בציבור ולרבות בן משפחה לשעבר.

      המשמעות היא שהעונש הצפוי על אלימות במשפחה הוא:

      תקיפה סתם – עד 4 שנות מאסר.

      תקיפה הגורמת חבלה ממשית – עד 6 שנות מאסר.

      תקיפה של קטין או חסר ישע בידי אחראי, הגורמת חבלה ממשית – עד 7 שנות מאסר.

      תקיפה של קטין או חסר ישע בידי אחראי, הגורמת חבלה חמורה – עד 9 שנות מאסר.

      התעללות גופנית, נפשית או מינית בקטין חסר ישע, על ידי אחראי – עד 9 שנות מאסר.

      חבלה ופציעה בנסיבות מחמירות – עד 10 שנות מאסר.

      תלונות שווא על אלימות במשפחה

      לא פעם אנו עדים לתלונות שווא על אלימות במשפחה, בפרט במסגרת הליך גירושין או פרידה בין בני זוג. תלונות שווא על אלימות במשפחה הם תופעה קשה וכואבת שפוגעת במשפחה כולה, לרבות בילדים, והיא עלולה לגרום להם לנזקים ארוכי טווח. כמו כן הגשת תלונת שווא על אלימות במשפחה היא עבירה פלילית, ועוולה אזרחית.

      חשוב שתדעו שגם אם המתלונן חזר בו מתלונתו, זה לא מבטל את התלונה, וההליך עדיין ימשך וייחקר על ידי המשטרה.

      במקרה שהוגשה כנגדך תלונת שווא על אלימות במשפחה, חשוב קודם כל להימנע בכל תוקף מלפעול באופן לא חוקי, וחלילה לא לפגוע (לא פיזית וגם לא באיום) במתלונן השווא.

      הדרך הנכונה להתמודד עם תלונת שווא על אלימות במשפחה היא באמצעות עורך דין אלימות במשפחה שיגן עליכם מפני תלונת השווא, ויסייע לכם לפעול כנגד מתלונן השווא בדרכים חוקיות, ובמקרים המתאימים גם לקבל ממנו פיצוי הולם.

      אלימות מילולית במשפחה - שאלות נפוצות

      מהי אלימות מילולית במשפחה?

      אלימות מילולית במשפחה היא שימוש של אדם בקללות כלפי בן משפחתו, השפלתו את בן משפחתו (לדוגמה, על ידי אמירות כמו "לא ייצא ממך דבר", "אתה לא שווה כלום" וכדומה), בין אם בחברת אנשים ובין אם לאו, וכן איומים בשימוש באלימות פיזית כלפי בן משפחתו.

      למה אלימות מילולית במשפחה יכולה לגרום?

      לאלימות מילולית במשפחה השלכות חמורות. היא עלולה לגרום, למשל, לנזקים נפשיים, במיוחד אם היא מופנית כלפי ילדים, שכן אם לילדים נאמר שהם לא שווים כלום ושלא ייצא מהם דבר, הם נוטים להאמין שאכן כך הדבר. אלימות מילולית במשפחה יכולה גם לפגוע ביכולת החשיבה של האדם שכלפיו מופעלת האלימות. בנוסף, כשהאלימות המילולית במשפחה מופנית כלפי בן זוג, נוטה בן הזוג המותקף להאשים את עצמו, ואם הוא מאמין שללא בן זוגו הוא לא יוכל להסתדר – הוא יכול לחשוב שכל עוד האלימות היא מילולית בלבד, הדבר אינו חמור וניתן להתעלם ממנו. בפועל, הדבר כמובן לא כך, ובנוסף, כל אלימות מילולית יכולה להפוך, בסופו של דבר, לאלימות פיזית.

      האם וכיצד ניתן לאבחן מראש אלימות מילולית במשפחה?

      אף פעם לא ניתן לדעת בוודאות שאדם לעולם לא יפעיל אלימות מילולית כלפי בני משפחתו, אך התנהגויות מסוימות יכולות ואף צריכות להדליק "נורת אזהרה" ולגרום להבנה שהסיכוי שאותו אדם יפעיל אלימות מילולית, ואף פיזית, כלפי בני משפחתו, הוא גבוה. התנהגויות כאלה הן התפרצויות והתקפי זעם תכופים ולא פרופורציונליים, שתלטנות (כמו, למשל, איסור על מפגשים עם אחרים), וקנאה מוגזמת – כאשר מדובר בבן זוג.

      מהן דרכי ההתמודדות עם אלימות מילולית במשפחה?

      ראשית, בישראל קיים החוק למניעת אלימות במשפחה, שמבדיל בין אלימות מילולית הבאה לידי ביטוי באמצעות קללות ובהשפלות – אז ניתן לבקש מבית המשפט שיוציא צו הגנה כנגד בן המשפחה האלים, לבין אלימות מילולית מסוג איומים בשימוש באלימות פיזית – אז ניתן להגיש תלונה במשטרה בנוסף לבקשת צו הגנה. בנוסף, כיום קיימים בישראל מוסדות רבים המסייעים לקורבנות של אלימות מילולית במשפחה, כמו נעמ"ת, ער"ן, ויצ"ו, המועצה הלאומית לשלום הילד, אל"י – האגודה להגנת הילד, המחלקות הסוציאליות בעיריות השונות, וכן קו החירום הארצי לדיווח על אלימות במשפחה.

      *אתר אלימות במשפחה LawPlili מכיל מאמרים משפטיים וניתוחים משפטיים אך אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני. יובהר כי העושה שימוש באמור באתר עושה כן באחריותו האישית.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-8041822 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף