בני זוג רבים שעורכים הסכם ממון מבקשים לצוות הוראות לאחר מותם, ונתקלים לראשונה בעובדה שלא ניתן לצוות זאת בהסכם ממון ועליהם לערוך צוואה.
מאמר זה סוקר עבורכם את המתח שנוצר בין הסכם ממון וצוואה ואת כל מה שחשוב לדעת לפני שעורכים כל אחד מהמסמכים.
מהו הסכם ממון בין בני זוג?
הסכם ממון בין בני זוג נשואים או הסכם חיים משותפים בין בני זוג שלא נישאו, הוא הסכם בו שני הצדדים להסכם מגדירים את רצונם לגבי הרכוש המשותף שלהם, מחריגים רכוש שהם לא מעוניינים להגדיר כמשותף ולמעשה קובעים מה יעלה בגורל הרכוש שלהם בעת פקיעת הקשר הזוגי. הסכם ממון חייב להיות מאושר בערכאה השיפוטית המתאימה על מנת שיהא לו תוקף משפטי.
מהי צוואה?
צוואה היא מסמך שעורך אדם הקובע מה יעלה בגורל הרכוש שלו לאחר מותו. הצוואה מתייחסת אך ורק לרכושו של האדם שציווה עליו, והיא נערכת על ידו וללא צורך בהסכמות של אנשים אחרים. כמו כן אין חובה לאשר את הצוואה בערכאה שיפוטית, והצוואה יכולה להישמר אצל עורך הצוואה עד ליום מותו (על אף שמומלץ להפקידה אצל הרשם העוסק בענייני ירושות וצוואות).
מה המתח שעלול להיווצר בין הסכם ממון לצוואה?
סעיף 8 לחוק הירושה אוסר על עריכת עסקאות בירושה עתידה, והוא קובע כי הסכם בדבר ירושה של אדם שנעשה בחייו – בטל. כלומר לא ניתן להכניס הוראות צוואתיות בנוגע לירושת בן הזוג בהסכם ממון. חשוב לדעת כי בית המשפט הנדרש לאשר הסכמי ממון, נוטה שלא לאשר סעיפים עם הוראות צוואתיות בהסכם ממון ומזהיר את בני הזוג לגבי תוקפן של הערות אלו.
מי גובר הסכם ממון או צוואה?
בהתאם לסעיף 8 לחוק הירושה, ובהתאם לכך שהכלל המנחה של בתי המשפט הוא "כיבוד רצון המת", סביר כי הצוואה תגבור על הוראות הסכם ממון שסותרות את צוואתו של המנוח.
איך נמנעים מסתירות בין הסכם ממון לצוואה?
- פנייה לעורך דין – עורך דין לענייני ירושה יסייע לכם בעריכת הסכם ממון ובעריכת צוואה שלא יסתרו זה את זה ויאפשר את קיומם של הסכם הממון והצוואה בבוא העת.
- המנעות מהוראות צוואתיות בהסכם ממון – הסכם ממון בין בני זוג נשואים או הסכם חיים משותפים בין בני זוג שלא נישאו, לא מהווה תחליף לצוואה. אדם שמבקש לתת הוראות לאחר מותו, מומלץ לו לעשות זאת בצוואה בלבד, ולהמנע כליל מהכנסת הוראות צוואתיות להסכם הממון, שיתכן שיפסלו על ידי בית המשפט בבואו לאשרן, או שלא יקויימו כאשר אחד מבני הזוג ילך לעולמו חו"ח.
- עריכת צוואה בנוסף על עריכת הסכם ממון – כאמור מי שמבקש לתת הוראות לאחר מותו מומלץ שיעשה זאת בצוואה. במקרה שבני זוג מבקשים שההוראות לאחר המוות יחולו על שניהם באופן הדדי, מומלץ לערוך צוואה הדדית כפי שיפורט בהמשך.
- התייחסות לעריכת הסכם ממון כאשר עורכים צוואה – אם כבר ערכתם הסכם ממון, מומלץ להתייחס אליו כאשר עורכים צוואה, לוודא שאין סתירות בין הסכם הממון לצוואה, ולשקול לשנות את נוסחו של הסכם ממון סותר.
מהי צוואה הדדית והאם היא פותרת את המתח בין הסכם ממון לצוואה?
צוואה הדדית היא צוואה בין בני זוג הנערכת מתוך הסתמכות של בן זוג אחד על צוואתו של בן הזוג האחר. צוואה הדדית, בניגוד לצוואה רגילה שניתן לבטל בכל עת בחיי המצווה, תבוטל בחיי המצווים רק בהודעה לצד השני, שתבטל את שתי הצואות. כמו כן לאחר מות אחד מבני הזוג, אם בן הזוג השני מעוניין לבטל את צוואתו שלו, הוא יאלץ להסתלק מחלקו בעיזבון של בן זוגו או להשיב את חלקו לעיזבון.
חשוב לדעת שניתן להתנות בצוואה הדדית על הוראות ביטול צוואה הדדית, אך לא ניתן לשלול לגמרי את זכותו של אדם לבטל את הצוואה בחיי שני בני הזוג.
כלומר, צוואה הדדית מהווה מעין שילוב של צוואה והסכם בין בני זוג, שלא ניתן להפר אותו אלא אם בן הזוג שמבקש להפר אותו משיב את הזכויות שהוא קיבל מהצוואה. בכך צוואה הדדית יכולה לתת פתרון לבני זוג שמעוניינים ליצור ביניהם הסכם בעל תוקף לגבי הרכוש שלהם לאחר מותם.
יחד עם זאת, מירי וינברגר מסבירה כי חשוב להבין כי צוואה הדדית לא מחליפה הסכם ממון בין בני זוג, שכן היא לא קובעת הוראות לגבי מה שיעשה ברכוש במקרה שבני הזוג יפרדו בעודם בחיים, אלא הוראות לאחר המוות בלבד. על מנת ליצור הסכמות בנוגע לרכוש בעת פרידה, יש לערוך בנוסף גם הסכם ממון בין בני זוג ולאשרו בערכאה השיפוטית.
ערכו הסכם ממון בנוסף על צוואה
בסיכום האמור, ברובם המוחלט של המקרים צוואה תגבור על הסכם ממון ועל כן מומלץ לשקול עריכה של צוואה הדדית שתגבש את הסכמתכם בנוגע לרכושכם לאחר מותכם. יחד עם זאת צוואה, מכל סוג שהוא, אינה מחליפה הסכם ממון.
זוגות רבים נפרדים עוד הרבה בטרם למותם, ועל כן מומלץ לערוך בנוסף לצוואה גם הסכם ממון בין בני זוג נשואים או הסכם חיים משותפים בין בני זוג שלא נישאו.