Lawplili_MainPic אלימות במשפחה
Lawplili_MainPic אלימות במשפחה
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    דרך אבא הילל סילבר 12,

    מגדל ששון חוגי,

    מתחם הבורסה רמת גן

    טלפון: 077-8041822

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    האם החוק למניעת הטרדה יעיל ומונע אלימות במשפחה?

    החוק למניעת אלימות במשפחה, שהוא החוק המרכזי העוסק בהתמודדות עם מקרים של אלימות או התנהגות מאיימת בין בני משפחה, מכיל כלים שנועדו לאפשר למוטרד לנהוג ביעילות ובזריזות על מנת להשיב לו את שלוות רוחו ולהרחיק מסביבתו את הגורם המטריד – צו הגנה.

    האם החוק למניעת הטרדה יעיל ומונע אלימות במשפחה?

    הליך הוצאת צו הגנה נפוץ בעיקר בין בני זוג בהליכי גירושין והם ננקטים חדשות לבקרים בבתי משפט השלום ברחבי הארץ. למול הכלים אותם מקנה החוק למי שרואה עצמו מאוים, נשאלת השאלה האם מדובר בחוק שאכן מצליח למנוע או להפחית מופעים של אלימות במשפחה.

    מהו החוק למניעת אלימות במשפחה?

    ההליך הפלילי הוא האמצעי המרכזי לשם מיצוי הדין עם אדם המבצע עבירה, ומימוש תכליותיו מצוי בידי המשטרה והתביעה. במסגרת הליך זה עשוי אדם להיעצר ולהיכלא לשנים רבות, כאשר הרחקתו מהחברה עשויה להתחיל עם תפיסתו בסמוך לביצוע העבירה ועד לשחרורו ממאסר ממושך.

    יחד עם זאת, ישנן תלונות שקשה להוכיחן או שהן מתייחסות לעבירות ברף נמוך שאינן מצדיקות הטלת תנאים מגבילים. למול המנדט הבלעדי של רשויות אכיפת החוק על הגבלת תנועתם של חשודים ונאשמים בעבירות, מצויה בידי מי שחושש מאלימות של בן משפחתו לנקוט בהליך עצמאי על פי החוק למניעת אלימות במשפחה.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      מה הכלים אותם מקנה החוק למי שחושש מאלימות של בן משפחתו?

      החוק למניעת אלימות במשפחה מאפשר לצד הרואה עצמו מאוים על ידי בני משפחתו, לפנות לבית משפט השלום באזור מגוריו ולבקש כי יוצא צו הגנה שיפוטי כנגד אותו בן משפחה. בית המשפט רשאי על פי החוק להטיל על בן המשפחה נגדו מוגשת בקשה צו אשר יכול לכלול אחד או יותר מהתנאים הבאים:

      1. איסור כניסה לדירה בה מתגורר בן המשפחה מבקש הצו.
      2. איסור להימצא בקרבת בן המשפחה מבקש הצו.
      3. איסור להטריד את בן המשפחה, לבלוש אחריו או לאיים עליו בכל דרך שהיא.
      4. איסור עשיית פעולות ברכוש שעשוי להיות במחלוקת בין בני המשפחה.
      5. איסור לשאת נשק.

      הצו הניתן על ידי בית המשפט הוא צו שיפוטי לכל דבר ועניין והפרתו מהווה עבירה של הפרת הוראה חוקית לפי חוק העונשין. ביצועה של עבירת הפרת הוראה חוקית עבירה עשוי להוביל למעצרו של מפר הצו ולהגשת כתב אישום כנגדו ולצידה בקשה למעצרו עד לתום ההליכים.

      כיצד משנה הצו את המצב הקיים טרם הוצאתו?

      מבחינה חוקית, צו המוטל על בן משפחה לבקשת בן משפחה אחר, יכול לעמוד בתוקף לתקופה של עד 3 חודשים, וניתן לבקש את הארכת הצו לתקופה מקסימלית של עד שנתיים, תוך הארכתו מדי מספר חודשים. כמו כן, בידי המבקש נתונה תמיד האפשרות לעתור להוצאת צו חדש בשל קיומו של איום עדכני לשלומו.

      כמו כן, אחד הכלים המצויים בחוק למניעת אלימות במשפחה הוא חיוב האדם נגדו מבוקש הצו לקחת חלק בטיפול שיפחית את הסכנה הנשקפת ממנו. העובדה כי הפרת הצו מהווה עבירה פלילית, לצד האפשרות הלכאורית שהחיוב בטיפול יביא לכדי הפחתת הסיכון הנשקף – מהוות עשויות להביא לשינוי חיובי ממשי של המציאות שנהגה טרם הוצאתו.

      אחד הכלים המצויים בחוק למניעת אלימות במשפחה הוא חיוב האדם נגדו מבוקש הצו לקחת חלק בטיפול

      האם צו למניעת הטרדה מאיימת ביחס לבני משפחה הוא יעיל?

      אחד הקשיים הנוגעים לצו למניעת הטרדה מאיימת למניעת אלימות במשפחה, הוא שאלת אכיפתו. בסופו של יום, הצו המוצא על ידי בית המשפט דורש את כיבודו על ידי נשוא הצו ואת אכיפתו על ידי המשטרה. ואולם, לא אחת קורה כי מי שהוצא נגדו צו בוחר להפר את הצו ברגל גסה ולעבור על האיסורים שבו, ואין כל אמצעי שימנע זאת מבעדם בזמן אמת.

      צו הגנה כלפי בן משפחה – יש עוד מקום לשיפור

      המשטרה אמנם מטפלת במקרים של הפרת צווי הגנה ביד קשה, אולם אותם מפרי צווים עשויים להשתחרר למעצר בית תוך זמן קצר ולהמשיך לסכן את בני משפחתם. כך או אחרת, הכלים לאכיפת הפרת הצו נעשים בדיעבד להפרה ולא בעת שההפרה מתרחשת, ומכאן שקיים בהליך פגם שטרם זכה לפתרון. ההצעה המרכזית שהועלתה בשנים האחרונות למול פגם זה, היא הוספת אפשרות למעקב אחר נשוא צו ההגנה על ידי אזיק אלקטרוני.

      *אתר אלימות במשפחה LawPlili מכיל מאמרים משפטיים וניתוחים משפטיים אך אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני. יובהר כי העושה שימוש באמור באתר עושה כן באחריותו האישית.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-8041822 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף