Lawplili_MainPic אלימות במשפחה
Lawplili_MainPic אלימות במשפחה
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    דרך אבא הילל סילבר 12,

    מגדל ששון חוגי,

    מתחם הבורסה רמת גן

    טלפון: 077-8041822

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    התעללות בילדים במשפחה

    התעללות בילדים במשפחה מוגדרת כפגיעה פיזית או נפשית הנגרמת עקב מעשה או מחדל של הורה או אחראי. פגיעה מתמשכת בילד יכולה לגרום לו לנזק ארוך טווח, קשה לטיפול.

    התעללות בילדים במשפחה

    התעללות בילדים במשפחה היא לא תמיד עניין נראה לעין. לא תמיד הסממנים יהיו חיצונים, ולעיתים ייקח זמן לא קצר בכדי לזהות התעללות רגשית או נפשית בילד בכדי לסייע לו. התעללות בילדים במשפחה – מהו מצב של התעללות בילדים?

    מהי התעללות בילדים במשפחה

    התעללות בילדים במשפחה, סיבותיה רבות ומגוונות. התעללות בילדים במשפחה כוללת פגיעות פיזיות, נפשיות או מיניות, ויכולה לבוא לידי ביטוי אף בהזנחה מצד ההורים.

    ילדים ממשיכים לסבול מהשפעות ההתעללות שעברו גם במקרים בהם נפסקת ההתעללות. ילדים מפתחים סימפטומים והפרעות כתוצאה מהתעללות אשר עברו, בגופם או בנפשם וגדלים למבוגרים עם בעיות התנהגותיות לא פשוטות אשר יכולים לפגוע גם בילדיהם שלהם, לעיתים ללא כל יכולת לשלוט בכך.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      הגורמים להתעללות בילדים במשפחה

      התעללות בילדים במשפחה יכולה להתרחש בכל קבוצת אוכלוסייה אך קיימים מספר גורמים כללים אשר מגדילים את הסיכוי למצב בו קיימת התעללות בילדים.

      ישנם גורמים שתלויים בילדים: מקרים בהם הילד הוא בעל נכות חריגה או התנהגות חריגה, המצריך טיפול צמוד וסבלני של ההורה, וכן מצב של ניתוק ארוך מן ההורים שמביא לקצר ביחסים.

      כמו כן, ישנם גורמים התלויים דווקא בהורים אשר יכולים להביא למצב של התעללות בילדים במשפחה, לדוגמא: הורים צעירים בגילם אשר בעצמם עדיין ילדים, הורים מכורים לסמים או אלכוהול, הורים אשר חוו בילדותם שלהם התעללות, הורים הסובלים ממחלות נפש, משפחות במשבר ועוד.

      בסיכום הדברים, נראה הוא כי קיימת "התנגשות" בין התנהגותו של ההורה לבין התנהגותו של הילד אשר יכולה להביא למצב של התעללות בילדים במשפחה.

      התעללות בילדים במשפחה כוללת פגיעות פיזיות, נפשיות או מיניות

      התעללות בילדים במשפחה – מבחינה פיזית

      התעללות בילדים במשפחה מבחינה פיזית יכולה לקבל ביטוי במספר אופנים:

      א. התעללות גופנית: המדובר באלימות שגרם ההורה או אחראי מבוגר בזדון לילד. האלימות יכולה להיות בעזרת הידיים או באמצעות שימוש בחפצים. כמובן שישנן דרגות חומרה שונות להתעללות בילדים במשפחה אותן יש לבדוק גם מבחינת תוצאות גופניות ותדירות. התעללות גופנית שכזו יכולה להסתיים במקרים חמורים אף בגרימת נכות ואפילו מוות.

      ב. התעללות מינית: מעשים מיניים הכוללים מעשים מגונים, נשיקות, נגיעות, ולעיתים אף מעשים חמורים יותר כמו אונס ומעשי סדום. מעשים אלו פוגעים בגופו של הילד כמו בנפשו – נזק ארוך טווח הקשה לריפוי.

      ג. הזנחה גופנית: הורה או אחראי שלא מספק לילד את צרכיו הבסיסים הגופנים (מזון, לבוש, טיפול רפואי, חינוך ועוד).

      התעללות בילדים במשפחה – מבחינה נפשית

      גם פגיעה נפשית תחשב התעללות בילדים במשפחה כאשר פגיעה נפשית חמורה לעיתים יותר מן הפגיעה הגופנית. מדובר בעיוות והריסת נפשו של הילד, הרס ארוך טווח אשר תעכב את התפתחותו של הילד בצורה תקינה.

      התעללות בילדים במשפחה מבחינה נפשית ניתן לאתר במספר צורות עיקריות:

      א. דחיית הילד: יצירת מצב נפשי אצל הילד של חוסר הערכה והשפלה. ההורה יוצר אצל הילד הרגשה שהוא לא אהוב על ידי המשפחה ולכן מתרחקים ממנו.

      ב. הפחדת הילד: בניית מצב של פחד תמידי בו חי הילד. הפחד נוצר בעיקר עקב שימוש באלימות מילולית המלווה בסנקציות גופניות. זהו מצב בו הילד סופג ביקורות נוקבות מהוריו אשר לאי שביעות רצונם מהתנהגות הילד, לעיתים ללא כל סיבה מוצדקת.

      ג. בידוד הילד: ניתוק הילד מן החברה המתאימה לו, מצב הגורם לילד לבידוד וניכור.

      ד. התעלמות מהילד: מצב היוצר עיכוב בהתפתחות של הילד מבחינה רגשית ושכלית.

      ה. ניצול רגשי: מצב בו ההורה משתמש ברגשותיו של הילד בכדי לספק את צרכיו שלו.

      למה אסור לשתוק כשיודעים על התעללות בילדים?

      כשיודעים על התעללות בילדים אסור לשתוק, וחייבים לדווח על כך, על מנת לעצור את ההתעללות. ראשית התעללות בילדים פוגעת בילד וגורמת לו לא רק לנזקים מיידים, אלא גם לנזקים ארוכי טווח. התעללות בילדים גורמת להם לעיוות בתפיסה העצמית, פגיעה בביטחון העצמי, לתחושות האשמה עצמית, דיכאונות, נטייה להתמכרויות, הפרעות פסיכולוגיות, פוסט טראומה ועוד.

      שנית מוטלת חובת דיווח על התעללות בילדים. אי דיווח על התעללות בילדים מהווה עבירה שדינה מאסר. חובת הדיווח מוטלת על כל מי שנחשף לכך שילד עובר התעללות, ובין היתר גם על מטפלים, אנשי חינוך, אנשי רפואה, אנשי אכיפת חוק ועוד.

      איך מטפלים בילדים שעברו התעללות במשפחה?

      טיפול בילדים שעברו התעללות במשפחה הוא חשוב ביותר על מנת לצמצם את הנזקים שנגרמים לילד שחווה התעללות, ולהפחית את הסיכון שלו לפתח הפרעות אישיות והפרעות פוסט טראומה בעתיד.

      טיפול בילדים שעברו התעללות במשפחה יכול להיות טיפול רגשי אישי, כמו טיפול ברכיבה, טיפול באמצעות חיות, טיפול פסיכולוגי, טיפול פסיכיאטרי ועוד; או טיפול קבוצתי כמו טיפול דיאדי יחד עם הורה ומטפל, או טיפול משפחתי לתיקון הדינמיקה המשפחתית ויצירת דינמיקה בריאה.

      על פי החוק ניתן גם לכפות טיפול. כך למשל במצבים מסוימים בהם הורים מתעללים בילדיהם ומסכנים אותם, ניתן לחייב את ההורים לקבל טיפול, ואף להוציא את הילדים מהבית במקרים שנדרש לספק לילדים הגנה מפני הוריהם, או כאשר הילדים נמצאים במצב שמסכן אותם.

      כך למשל ניתן להוציא ילד מביתו למסגרת חוץ ביתית טיפולית, כגון מעונות יום, מועדוניות טיפוליות, פנימיות ועוד. במקביל גם ניתנות תכניות טיפוליות להורים הפוגעים, במטרה להצליח להשיב את הילדים לבסוף לבית הוריהם.

      התעללות בילדים - שאלות נפוצות

      מהם סוגי ההתעללות בילדים במשפחה?

      להתעללות בילדים במשפחה מספר סוגים: הפעלת כוח פיזי כלפי הילדים, בין אם באמצעות הידיים ובין אם באמצעות חפצים שונים, מעשים מיניים מגונים כמו נגיעות באיברים אינטימיים, ואף מעשי סדום או אונס, אי-סיפוק צרכיו הגופניים הבסיסיים של הילד (לבוש, מזון, טיפול רפואי וכדומה) על-ידי הורהו יכול גם כן להיחשב כהתעללות, כמו גם דחיית הילד, הפחדתו, ניתוקו מהחברה, ניצול רגשותיו על מנת לספק את צרכיו, וכן התעלמות ממנו.

      מהם הגורמים להתעללות בילדים במשפחה?

      ישנם גורמים שמגבירים את הסיכוי להתעללות בילדים במשפחה (אם כי, חשוב להבהיר, שהתעללות בילדים יכולה לקרות בכל משפחה). גורמים אלה הם התמכרות מצד ההורים לאלכוהול או לסמים, קושי בעבודה שחווים ההורים, הורים שחוו בעצמם התעללות במשפחה כשהיו ילדים ולכן אינם מכירים דרכים אחרות להתמודדות עם ילדיהם, וכן הורים צעירים מאוד. גורמים נוספים הם גורמים התלויים, לכאורה, בילדים, למשל אם הילד מצריך טיפול צמוד וסבלני מצד הוריו, עקב מצב בריאותי לקוי או התנהגות חריגה.

      איך התעללות בילדים במשפחה משפיעה על אותם ילדים?

      ילדים רבים שחווים או חוו התעללות במשפחה יכולים לפתח הפרעות פוסט-טראומטיות, הם נוטים שלא לסמוך על אחרים וגם דימויים העצמי עשוי להיות נמוך, וכן עקב העובדה שהם חוו התעללות במשפחה – הם עשויים להתעלל בעצמם בילדיהם כשהם הופכים להורים, שכן הם אינם מכירים דרכים אחרות להתמודדות עם ילדים, וכן הם נמצאים בסיכון גבוה לעבריינות, ולפיתוח דיכאון וחרדות.

      איך ניתן להתמודד עם התעללות בילדים במשפחה?

      במהלך השנים, התגבשה בישראל חקיקה שנועדה להפחית את שכיחות תופעת ההתעללות בילדים במשפחה ואף להעלימה לחלוטין, כמו חוק הנוער שנועד לספק לילדים הגנה כפויה מהוריהם, וכן סימן ו'1 לחוק העונשין, העוסק בהתעללות ובפגיעה בזדון בקטינים ובחסרי ישע. כמו כן, מדינת ישראל אשררה את האמנה הבינלאומית לזכויות הילד, ששואפת לקבוע את הזכויות השונות של ילדים ובני נוער. בנוסף לחקיקה, במהלך השנים פותחו שירותים לילדים שסובלים/סבלו מהתעללות במשפחה, וכן להוריהם, על מנת לשקם את המשפחה. בין שירותים אלה ניתן למנות את בית המעבר בבאר שבע, את מרכזי החירום השונים, מרכזי הגנה וכן עמותות כמו אל"י, קרן רש"י והקרן לילדים ונוער בסיכון של הביטוח הלאומי.

      *אתר אלימות במשפחה LawPlili מכיל מאמרים משפטיים וניתוחים משפטיים אך אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני. יובהר כי העושה שימוש באמור באתר עושה כן באחריותו האישית.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-8041822 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף