Lawplili_MainPic אלימות במשפחה
Lawplili_MainPic אלימות במשפחה
פנייה לייעוץ אישי



    פרטי יצירת קשר:

    דרך אבא הילל סילבר 12,

    מגדל ששון חוגי,

    מתחם הבורסה רמת גן

    טלפון: 077-8041822

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    חובת דיווח על אלימות כלפי קטין (מדריך משפטי)

    בסעיף 368 ד' לחוק העונשין, מעוגנת חובת דיווח על עבירות שנעברו כלפי קטין או חסר ישע.

    חובת הדיווח היא רחבה, וכוללת שורה ארוכה של עבירות, ובהן עבירות תקיפה או התעללות, עבירות מין חמורות, עבירות נטישה או הזנחה, עבירה של סחר בבני אדם, ועבירות זנות ותועבה. במאמר זה נתמקד בעבירות האלימות כלפי קטין.

    אי הדיווח, מהווה עבירה פלילית, ואדם שלא יעמוד בחובה זה, צפוי למספר חודשי מאסר בפועל. ישנה חובת דיווח כללית, החלה על כל אדם, וחובות דיווח ספציפיות, החלות על גורמים מסוימים שנמצאים בקשר עם הקטין.

    חובת דיווח על אלימות כלפי קטין (מדריך משפטי)

    תוכן עניינים

    על מי חלה חובת הדיווח הכללית ומתי יש לדווח?

    על כל אדם בגיר, מעל גיל 18, לדווח על עבירת אלימות שנעברה כלפי קטין, על ידי האחראי על הקטין. הדיווח צריך להיעשות בהקדם למשטרה או לעובד סוציאלי לחוק הנוער (למשל, אם האדם חושש לפנות למשטרה).

    חובת הדיווח, חלה כאשר היה לאדם יסוד סביר לחשוב כי "זה מקרוב" נעברה עבירת אלימות כלפי הקטין. זאת אומרת, כאשר האדם היה עד למעשה העבירה, או כאשר הוא סבור שנעברה עבירת אלימות בטווח הזמן הקרוב.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      מכאן לומדים, שלא חלה חובה לדווח על מעשה אלימות שבוצע כלפי אדם מעל גיל 18, וכן שקטין בעצמו אינו מחויב בחובת הדיווח בנוגע לעבירות שהיה עד להן.

      מיהו האחראי על הקטין, ומהי חובת הדיווח הספציפית החלה עליו?

      חובת דיווח מוגברת, חלה על האחראי על קטין, לדווח על עבירת אלימות שביצע אחראי אחר על הקטין. ההיגיון העומד מאחורי חובת הדיווח המוגברת, הוא בכך שמתוקף תפקידו של האחראי, עליו להגן על הקטין.

      מי נחשב אחראי על קטין?

      1. הורה, או אדם שעליו האחריות לדאוג לצרכי המחיה, הבריאות, החינוך או לשלומו של הקטין. זאת, מכוח דין, החלטה שיפוטית או חוזה.
      2. בן משפחה של הקטין שהוא מעל גיל 18, והוא אחד מאלה: בן זוגו של הורו, סבו או סבתו, צאצאו, אחיו או אחותו, גיסו או גיסתו, דודו או דודתו, בן זוגו של אומן (קרי, אב או אם במשפחת אמנה), וכן הורהו של אומן, צאצאו של אומן, אחיו או אחותו של אומן ובן זוגו של כל אחד מאלה.
      3. אדם שהקטין מתגורר אתו, או נמצא אצלו בצורה קבועה, והוא מעל גיל 18, וקיימים ביניהם יחסי תלות או מרות.

      חשוב לציין, כי חובה זו חלה גם כאשר החשד לביצוע העבירה הוא בנוגע לעבירה שנעברה בקטין גם בעבר, ולאו דווקא בטווח הזמן הקרוב.

      חובת דיווח החלה על המטפל בקטין

      חובת דיווח מוגברת נוספת, חלה על גורמים מטפלים ונותני שירות לציבור. החובה לדווח חלה כאשר, לאור עיסוקם או במסגרת בתפקידם של גורמים אלו, הם חושדים שנעברה עבירת אלימות בקטין בידי אחראי עליו. גם כאן, החובה היא גם בנוגע לעבירות שנעברו בקטין בעבר.

      הגורמים המקצועיים החייבים בחובה זו, הם: רופא, אחות, עובד חינוך, עובד סוציאלי, עובד שירותי רווחה, שוטר, פסיכולוג, קרימינולוג או עוסק במקצוע פרה-רפואי. כמו כן, החובה חלה גם על מנהל או איש צוות במעון או במוסד שבו נמצא הקטין.

      חשוב לציין, כי לרוב חובת הדיווח, תגבר גם על חובת חיסיון שיש בין איש המקצוע לקטין (למשל, חיסיון רפואי בין הקטין לרופא או לפסיכולוג שלו).

      חובת דיווח החלה על עובד במסגרת בה שוהה קטין

      כאמור, החובה של גורם מקצועי היא לדווח על עבירות אלימות שביצע האחראי על הקטין, בקטין. עם זאת, חובה מוגברת נוספת חלה על מנהל או איש צוות במסגרת חינוכית או טיפולית של הקטין, כאשר עליהם לדווח גם על עבירות שנעברו שלא בידי האחראי על הקטין. למשל, על ידי קטין אחר ששוהה באותה המסגרת.

      הרציונל מאחורי אחריות מוגברת זו, היא מכיוון שהמסגרת החינוכית או הטיפולית בה שוהה הקטין, היא כסוג של תחליף לביתו. לכן, מנהל או איש צוות במסגרת שכזו, מהווים כ"הורה" או כ"בן משפחה" לקטין.

      הענישה בגין אי דיווח על עבירת אלימות כלפי קטין

      הענישה בגין עבירה זו חמורה, ומראה את החשיבות שמעניק המחוקק בנוגע לחובת הדיווח בנוגע לעבירות אלימות כלפי קטינים:

      1. אדם שלא עמד בחובת הדיווח הכללית, צפוי לשלושה חודשי מאסר בפועל.
      2. האחראי על הקטין, גורמי המקצוע או עובדי המסגרת בו שוהה הקטין, יעמדו בפני שישה חודשי מאסר, אם לא יעמדו בחובת הדיווח שלהם.

      סיום

      לאור חומרת העבירות של אלימות כלפי קטינים, וההבנה שאם אף מבוגר אחראי לא ידווח על פגיעות אלו, הן עלולות להימשך במשך שנים ללא טיפול, נקבעה חובת דיווח בחוק העונשין.

      יש ארבע סוגי חובת דיווח: הראשונה, כללית כלפי כל אדם, ובצידה עונש של שלושה חודשי מאסר למי שלא דיווח. שלושת החובות הנותרות מטילות אחריות מוגברת על נושא החובה – ובתוכה אחראי על הקטין, גורם מקצוע מטפל או עובד במסגרת בה שוהה הקטין. כאשר גורמים אלו לא עומדים בחובה זו, עונשם יכול להגיע לשישה חודשי מאסר.

      במקרה של התלבטות האם עליכם לדווח על מקרה מסוים, מומלץ להתייעץ עם עורך דין פלילי המומחה בעניין, בכדי שלא תמצאו את עצמם עומדים בפני הליך פלילי עקב אי הדיווח.

      *אתר אלימות במשפחה LawPlili מכיל מאמרים משפטיים וניתוחים משפטיים אך אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני. יובהר כי העושה שימוש באמור באתר עושה כן באחריותו האישית.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-8041822 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף