עבירות אלימות במשפחה היא מסוג המעשים הקשים מאוד להתמודדות עבור הצד הנפגע. אותו קטין שנפגע מהוריו או אישה שנפגעה מבן זוגה, חשים מחויבות ונאמנות כלפי בני משפחתם הפוגעים וחוששים לעשות מעשה שיפגע בהם באופן חמור יתר על המידה.
בתווך שבין הגשת תלונה למשטרה ובין אי נקיטת כל צעד ומתן היתר שבשתיקה לצד האלים להמשיך במעשיו, יש דרך אמצע הנעשית באופן חסוי ותחת חסותו של בית המשפט – הוצאת צו הגנה למניעת אלימות במשפחה. הליך זה נעשה בדלתיים סגורות ותחת איסור פרסום ומעורבים בו אך ורק הנפגע, הפוגע והשופט הדן בבקשה להוצאת צו.
מה ניתן לעשות במקרה של הטרדה או התנהגות אלימה?
כאשר אדם מוצא עצמו מאוים, מותקף או מוטרד על ידי אדם אחר, באפשרותו לפנות למשטרה בתקווה כי תחקור את תלונתו ותביא למיצוי הדין עם התוקף. במקרה זה, הפתרון של הנפגע מצוי בידי המשטרה וסדרי העדיפויות על פיהם היא פועלת. לא אחת קורה כי התלונה אינה זוכה למענה הולם ונשוא התלונה ממשיך בהתנהגותו הפוגענית.
למול מצב זה, מצויה בידי הנפגע האפשרות להיות צד אקטיבי מול הגורם הפוגע ולכל הפחות להביא להרחקתו והפסקת התנהגותו המאיימת לאלתר. זאת באמצעות הוצאת צו הגנה למניעת הטרדה מאיימת. הוצאת צו דומה נעשית במסגרת הסדר מיוחד כאשר הנפגע מבקש להוציא את הצו נגד בן משפחתו – הסדר המפורט בחוק למניעת אלימות במשפחה.
מהו החוק למניעת אלימות במשפחה?
חוק זה יוצר מסגרת ייחודית המאפשרת למי שמאוים או מצוי בסכנת פגיעה על ידי בן משפחתו, ליזום הליך משפטי של בקשה להוצאת צו הגנה למניעת אלימות במשפחה. חוק זה קובע מיהם הגורמים הנחשבים בני משפחה ואת התנאים אותם באפשרות בית המשפט להטיל על הצד המטריד או המאיים על מנת למנוע אלימות או הטרדה עתידיים.
החוק מאפשר לבן המשפחה המבקש סיוע, להגיש לבית המשפט בקשה כי יורה בצו שיפוטי על אחד או יותר מהתנאים הבאים כלפי הורה, בן משפחה או בן זוג אלימים:
- הרחקת בן המשפחה מביתו או סביבתו.
- הטלת איסור על בן הזוג או ההורה ליצור עם מבקש הצו קשר בכל דרך שהיא.
- החרמת כלי נשק בו מחזיק ההורה או בן הזוג.
- הטלת איסור על הטרדה או בילוש אחר מבקש הצו.
- איסור עשיית פעולות ברכוש מסוים המפורט בבקשה.
כיצד ניתן להוציא צו הגנה?
הליך הוצאת צו הגנה הוא פשוט ומתמצה בהגשת בקשה על פי טופס מובנה במזכירות בית משפט השלום במקום מגורי מבקש הצו. לרוב, כבר ביום הגשת הבקשה צפוי להתקיים דיון במעמד צד אחד בו עשוי בית המשפט להורות על מתן צו זמני ולצד זאת להורות על קיום דיון במעמד שני הצדדים תוך פרק זמן של עד 7 ימים מיום מתן הצו הזמני.
מה ההבדל בין צו הגנה לצו למניעת הטרדה מאיימת?
צו הגנה למניעת אלימות במשפחה מכיל בתוכו הוראות דומות לאלו שניתן להטיל במסגרת צו למניעת הטרדה מאיימת, ושניהם נועדו לאדם מוטרד לנקוט הליך הרחקה של הצד המטריד אותו, וזאת ללא קשר לשאלת הטיפול בנושא על ידי המשטרה, וזאת אם אין בינו לבין המטריד קרבה משפחתית.
עם זאת, בעוד שצו למניעת הטרדה מאיימת הוא בעל תוקף של עד חצי שנה עם אפשרות להאריכו בחצי שנה נוספת, צו הגנה לפי החוק למניעת אלימות במשפחה ניתן להארכה מעת לעת עד למקסימום של שנתיים במקרים מיוחדים. כמו כן, במסגרת צו הגנה, באפשרות בית המשפט לחייב את בן המשפחה האלים לקחת חלק בהליך טיפולי.
צו הרחקה למניעת אלימות במשפחה – הליך פשוט ויעיל
החוק למניעת אלימות במשפחה מקנה למי שנפגע או חושש להיפגע על ידי בן משפחתו, לנקוט באמצעי מהיר ומיידי על מנת למנוע או לכל הפחות להקטין את מידת הסיכון שנשקפת לו, וזאת על ידי הוצאת צו הגנה. מדובר במתן מענה לטווח ארוך שתחילתו ביום הגשת הבקשה, ובמקרים מיוחדים הוא יכול להגן על מבקשו עד לפרק זמן של שנתיים מיום הוצאת הצו לראשונה.