Lawplili_MainPic אלימות במשפחה
Lawplili_MainPic אלימות במשפחה
פנייה לייעוץ אישי




    פרטי יצירת קשר:

    דרך אבא הילל סילבר 12,

    מגדל ששון חוגי,

    מתחם הבורסה רמת גן

    טלפון: 077-8041822

    מדיניות הפרטיות

    הצהרת נגישות

    מידע חשוב נוסף

    תסקירי מבחן והשפעתם על ההליך הפלילי (מדריך משפטי)

    ההליך הפלילי מגלם בתוכו זוגיות חברתיות רבות ומגוונות. ביצוע של עבירה מסוימת מושפע מאוד מנתונים דוגמת מצב סוציואקונומי מורכב, מורכבות משפחתית ונסיבות חיים קשות. מנגד, ליבתו של ההליך היא כתב האישום אשר מתאר אירוע מסוים בנקודת זמן ספציפית, מבלי שהוא כורך בתוכו את מאפייניו של מבצע העבירה.

    מסיבה זו, ועל מנת להביא לידי בית המשפט תמונה מלאה ומורכבת יותר של מעשה העבירה הנתון בפניו, מעורב בהליך הפלילי גוף ששמו שירות המבחן. גוף זה מהווה את הצלע הסוציאלית של ההליך הפלילי, ויש לו השפעה רבה על התפתחותו, כאשר הכלי המרכזי בו הוא עושה שימוש הוא תסקיר שירות מבחן.

    תסקירי מבחן והשפעתם על ההליך הפלילי (מדריך משפטי)

    תוכן עניינים

    מהו תסקיר שירות מבחן?

    שירות המבחן הוא גוף מטעם משרד העבודה והרווחה, אשר עוסק בשילוב גורמים עוברי חוק, נוער ומבוגרים, בהליך טיפולי בצד ההליך הפלילי בו הם מצויים. זאת, מתוך הכרה של המחוקק והרשויות בכוחו של הליך שיקומי למנוע חזרה של הנאשם על ביצוע עבירות בעתיד, ושילובו כגורם חיובי בחברה – מעשה שגם העבריין וגם החברה כולה ייצאו נשכרים ממנו.

    תסקיר שירות מבחן הוא שיקוף של הליך בחינה הנעשה על ידי קצין מבחן, את הנאשם שבפניו. תסקיר שירות מבחן כולל בדרך כלל את הרכיבים הבאים:

    • נתונים אישיים של הנאשם
    • השתלשלות חייו של הנאשם
    • תיאור מקצועי של סביבתו של הנאשם והגורמים המשפיעים עליו
    • גורמי סיכוי וסיכון הנוגעים לנאשם

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      באילו מקרים מורה בית המשפט על הכנת תסקיר?

      הכנת תסקיר מבחן נעשה בשני מקרים מרכזיים. האחד הוא תסקיר מעצר, הנעשה בהליך מעצר עד תום ההליכים, במסגרתו בוחן שירות המבחן את האפשרות לשחרר את הנאשם לחלופת מעצר ביתית או מוסדית, ובמקביל בוחן האם יש מקום לשלבו בהליך טיפולי מסוים כבר בראשית ההליך הפלילי טרם ניתנה הכרעת דינו.

      השני הוא תסקיר לעניין העונש. מדובר בתסקיר שונה בתכלית מתסקיר מעצר, ומטרתו לבחון את דרך הענישה ההולמת ביותר עבור נאשם מסוים. במסגרת תסקיר זה, בוחן שירות המבחן את יחסו של הנאשם לעבירה שביצע, ואת סיכויי השיקום שלו מול גורמי הסיכון לכך שישוב לבצע עבירות. לבסוף מניח שירות המבחן המלצה בפני בית המשפט באשר לאופן הענישה ההולם לדעתו.

      מה היתרון של תסקיר שירות מבחן?

      לשירות המבחן יש השפעה רבה על החלטתו הסופית של בית המשפט, הן באשר לאפשרות לשחרר אדם ממעצר וביתר שאת בהחלטה על גזירת דינו של נאשם. תסקיר המעיד על סיכויי שיקום וגורמי סיכוי ממשיים, עשויים להטות את הכף לעבר ענישה שיקומית, גם כאשר התביעה מתעקשת על הטלת עונש חמור, וגם במקרים של הרשעה בעבירות חמורות יחסית.

      מעבר לכך, בתיקים רבים מוצאים עצמם נאשמים נורמטיביים מועמדים לדין בעבירות שאינן חמורות, כאשר הרשעה בתיקים אלו עשויה לפגוע אנושות ביכולתם להתפרנס ולהתקדם באפיקים מקצועיים.  במקרים אלו, תסקיר שירות המבחן הוא בדרך כלל האמצעי היחיד המצוי בידיהם על מנת לשכנע את בית המשפט באופן אפקטיבי להימנע מהרשעתם.

      המוקד המשפטי לאלימות במשפחה: "תסקיר שירות המבחן הוא בד”כ האמצעי היחיד המצוי בידיהם ע“מ לשכנע את ביהמ”ש להימנע מהרשעתם"

      מה הסיכון הטמון בתסקיר?

      לצד העובדה כי ההלכה הנוהגת מפי בית המשפט העליון גורסת כי המלצת שירות המבחן היא המלצה בלבד שבית המשפט אינו מחויב בה, סביר כי בית המשפט הדן באישום או בהליך מעצר יתקשה מאוד לסטות מהמלצה שלילית ביחס לנאשם שבפניו. זאת, מאחר ששירות המבחן נתפס כגוף אובייקטיבי והמלצתו נתפסת כחוות דעת מקצועית.

      על כן, בחירה של הנאשם כי יוכן בעניינו תסקיר, מגלמת את הסכנה שיוכן בעניינו תסקיר שלילי אשר ישמש כאמצעי לחיזוק עמדת התביעה בבואה לעתור להטלת עונש חמור. מעבר לכך, התסקיר הוא מסמך מקצועי אשר עשוי ללוות את הנאשם גם בהמשך דרכו, במידה שיוטל עליו עונש מאסר, עת יעמוד בפני וועדת השחרורים.

      פניה לתסקיר – רק לאחר בחינה מעמיקה

      התסקיר נושא בצידו סיכוי ולצד זאת גם סיכון. תסקיר חיובי עשוי להטות את כף המאזניים לעבר סיום הליך אידיאלי עבור הנאשם הכולל במקרים מסוימים אף הימנעות מהרשעה, בעוד שתסקיר שלילי עשוי לגרום לנאשם נזק מתמשך הקשה לאיחוי. מסיבה זו, בקשת הנאשם או הסכמתו לבחינתו על ידי שירות המבחן והכנת תסקיר בעניינו, צריכה להיות רק בליווי עורך דין פלילי מנוסה ומקצועי.

      *אתר המוקד המשפטי לאלימות במשפחה מכיל מאמרים משפטיים וניתוחים משפטיים אך אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני. יובהר כי העושה שימוש באמור באתר עושה כן באחריותו האישית.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-8041822 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף