תאונות דרכים מתרחשות בישראל בכל יום. מאות ישראלים נהרגים בשנה בתאונות דרכים, ואלפים נפצעים. במאמר זה אסביר, על ידי הצגת חמש סיבות, מדוע כדאי שאדם שנפצע בתאונה יפנה לייעוץ משפטי.
ייתכן ותאונת הדרכים מוגדרת כתאונת עבודה
אם אדם ייפצע בתאונת דרכים בדרכו לעבודתו, במהלך עבודתו או בצאתו מעבודתו, התאונה תיחשב לא רק לתאונת דרכים אלא גם לתאונת עבודה. אדם מן היישוב, שאין לו ידע משפטי, יתייחס לכל תאונה בין רכבים, או בין רכב לבין הולך רגל, כאל תאונת דרכים גרידא.
ואולם, אם הוא יפנה לייעוץ משפטי, הוא יבין שלא כך הדבר, ושבפניו אפשרויות נוספות מלבד תביעת החברה בה מבוטח רכבו, כמו תביעת חברת הביטוח/קרן הפנסיה המכסות במקרי אובדן כושר עבודה, או תביעת המוסד לביטוח לאומי. בעזרת הייעוץ המשפטי, יידע הנפצע מה הזכויות שמקנה לו כל אחת מהאפשרויות האלו, וכיצד כדאי שיפעל.
הסיכוי לקבל פיצויים מחברת הביטוח – גדל
כל אדם שנפצע בתאונת דרכים, זכאי לפיצויים. מכאן שהפיצויים מגיעים, בעיקרון, גם למי שנהג ברכב וגם למי שנכח בו, או נפגע מרכב בהיותו הולך רגל. כדי לקבל את הפיצויים, על הנפצע לתבוע את חברת הביטוח שלו, ואם מדובר בנפצע בהולך רגל – לתבוע את החברה בה מבוטח הפוגע.
ואולם, קיימת תופעה מקוממת: לעתים, חברות הביטוח מבקשות להתחמק מפיצוי, תוך העלאת תירוצים שונים, כמו:
- אי-העלאת תלונות מסוימות לגבי הפגיעה מצד הנפגע
- הפרת חובות כלפי החברה מצד הנפגע
- איחור במסירת ההודעה של המבוטח לחברה
- אי אובדן כושר עבודתו של הנפגע
- אי עמידה של התאונה בתנאי פוליסת הביטוח
סביר להניח שנפגע שלא יפנה לייעוץ משפטי, יקבל בהכנעה את טענות החברה, ובסופו של דבר ישלים עם ההנחה שאכן לא מגיעים לו פיצויים, או שמגיעים לו פיצויים די נמוכים. ואולם, אם הוא יפנה לייעוץ משפטי – תיבדק אמיתותן של טענותיהן השונות של חברת הביטוח, מה שיגדיל באופן משמעותי את הסיכוי שחברת הביטוח תשלם בסופו של דבר פיצויים לנפגע, בגובה המקסימלי.
חיסכון בזמן
אם אדם שנפצע בתאונה לא יפנה לייעוץ משפטי – הוא צפוי לעבור תהליך ארוך ומייגע להשגת מבוקשו (קרי, הפיצויים). הסיבה העיקרית לכך היא שחברת הביטוח שלו, שהיא גוף בירוקרטי גדול, תקשה עליו ולעתים אף תנצל את היותו אדם המתמודד מולה לבדו, ללא כל ידע משפטי, ותנסה, כאמור, להתחמק מפיצוי עבורו. יש לציין, שבמקרים כאלה, ככל שפציעתו של אותו אדם תהיה חמורה יותר, התהליך יהיה ארוך יותר.
אם אותו אדם יפנה לייעוץ משפטי, הוא יידע בדיוק כיצד עליו להתנהל מול חברת הביטוח, אילו מסמכים עליו לאסוף, וכן כיצד עליו להתנהל מול הצוות הרפואי שיטפל בפציעתו – מה שצפוי לקצר באופן משמעותי את התהליך להשגת הפיצויים המגיעים לו.
פגיעה מינימלית בשגרת החיים
לפציעה בתאונת דרכים השלכות רבות: הדבר מצריך טיפולים רפואיים, תיקון או החלפת רכב, וכאמור התנהלות, לעתים מתישה וארוכה, מול חברת הביטוח. כאמור, אם אדם שנפצע בתאונה לא יפנה לייעוץ משפטי – ייתכן וחברת הביטוח שלו תנצל את היותו אדם המתמודד מולה לבדו ותנסה להתחמק מפיצוי עבורו – מה שעלול לגרום לתהליך שיימשך זמן רב.
פנייה לייעוץ משפטי לא רק תחסוך זמן ותגרום להשגת הפיצויים באופן מהיר, אלא גם תפגע באופן מינימלי בשגרת החיים של הנפצע. כלומר, ייתכן ואדם שלא יפנה לייעוץ משפטי, יצטרך, למשל, להגיע לפגישות רבות עם נציגי חברת הביטוח שלו ולקיים איתם שיחות רבות, מה שעשוי לפגוע בשגרת חייו. לדוגמא, ייתכן והוא יצטרך לעשות זאת במקום להגיע לעבודתו, או לחילופין, עקב התהליך הארוך והמייגע מול חברת הביטוח, הדבר ישפיע לרעה על מצב רוחו, מה שעלול להשפיע גם על היחסים בינו לבין הסובבים אותו.
הדבר יגרום לזהירות רבה יותר בעתיד
כאמור, לפציעה בתאונת דרכים השלכות רבות: הדבר מצריך טיפולים רפואיים, תיקון או החלפת רכב, וכאמור התנהלות, לעתים מתישה וארוכה, מול חברת הביטוח. ההשלכה האחרונה מצריכה ייעוץ משפטי של עורך דין, שכן, כאמור, עקב הידע והניסיון הרב שלו – יכול להביא לתוצאה הרצויה ובזמן מקוצר.
לצד זאת, עדיין מדובר בהליך ארוך, שמלווה בשכר טרחה לעורך הדין. עובדה זו יכולה בהחלט לגרום לנפצע להיות זהיר הרבה יותר בעתיד, ולהימנע מהפעולות שהיה עושה עד התאונה, ושאולי אף גרמו לתאונה (למשל – שימוש בטלפון בזמן נהיגה), כדי להימנע מהליך נוסף שכזה. בסופו של דבר, הדבר עשוי להציל את חייו של הנפצע וכן את חייהם של רבים אחרים.
לסיכום, כדאי מאוד שאדם שנפצע בתאונה, יפנה לייעוץ משפטי, שכן הדבר יפגע מינימלית בשגרת חייו, יחסוך זמן רב, יגדיל את הסיכוי לקבל פיצוי מקסימלי מחברת הביטוח, יחשוף את אותו אדם לאפשרויות נוספות מלבד תביעת חברת הביטוח (אם מדובר בתאונת עבודה), וכן יגרום לזהירות רבה יותר בעתיד.
המאמר באדיבות אתר תאונות